Dumanı ocaktan havaya vermeyi sağlayan Bağımsız kanallardır. Yarattığı çekim gücü sayesinde, yanma için gerekli havayı ocağa ve kazana ulaştırır. Baca yüksek ısılara ve yangın ihtimaline, yanma sonucu ortaya çıkabilecek kimyasal gazlara, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olmalıdır.
genel olarak 4 şekli ayrılmaktadır. Bunlar Tek çidarlı, çift çidarlı, kaskad ve endüstriyel baca sistemleridir.Tek çidarlı baca sistemleri single tek cidarlı baca sistemleri gaz ve sıvı yakıt türleri ile çalışan ısıtma ünitelerinin atık gazlarını atmosfere ulaştırma sistemidir .Isıtma ünitelerin spesifik bilgilerine göre Kayalar Havalandırma Sistemleri et kalınlığı artırılarak ve malzeme türü değiştirilerek katı yakıt türlerinde de kullanılmaktadır .
Baca sistemi genel olarak düz modül, Te modül Temizleme kapağı, redüksiyon ve şapka elemanlarından oluşmaktadır.Çift cidarlı baca sistemleri katı yakıtla çalışan ve çevre dostu baca sistemidir. Atılan gazın soğumaması ve yoğuşmamasını sağlar. Çift cidarlı bacalar bağlantı kelepçesiyle birbirine bağlandığı gibi duvar kelepçesiyle tesisat şaftına, bina cephesine ve taşıyıcı konstrüksiyona sabitlenmektedir.
Endüstriyel uygulamalarda ve post modern mimari cephelerin tasarlanmasında taşıyıcı konstrüksiyon veya taşıyıcı profile bir, iki, üç veya dört baca sistemi serbest duracak baca sistemi şekilde tasarımları yapılmaktadır. Uygulama alanları; bina dışı, şaft içi ve açıkta kalan kısımlar olabilir. Kaskat Baca Sistemleri, yan yana veya üst üste (her kat için ayrı) düzenlenmiş duvar tipi yoğuşmalı ısıtma cihazlarının atık gazlarını verimli bir şekilde ve güvenle atmosfere iletilmesini sağlar. Yatay bacalar 30 eğimli yapılarak kondensin istenilen hızda cihazın içine akması sağlandığı gibi, bir kısım kondensin drenaj ve kondens toplayıcı modül sayesinde şebeke atık su giderine iletilmesini sağlar.
Mekanik direnç ve Kararlılığı ; Sistemin kendisine taşıtılan, bir başka yapıya taşıtılan veya çelik halatlarla sağlanan bacalar, serbestduran-endüstriyel bacalar olarak görülmektedir.