Statik Filtre Sistemleri Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Statik Filtre Sistemi
Havalandırma sistemleri, iş yeri ortamındaki kirlenmiş havayı değiştirmek için , doğal akım, etkin basınç ya da mekanik bir etki (fan, vantilatör) yardımıyla, ilgili ortamdan hava emilerek dışarıya atılması veya bu ortama taze hava verilmesi amacıyla kurulan mekanik sistemlerdir. İş yeri havalandırması, havadaki kirletici maddeleri kontrol için yapılır. Genel olarak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla duman, toz ve buhar gibi kirleri ortamdan dışarı atmak için kullanılır. Elektro Statik Filtreler , elektrostatik hızlandırma prensibini kullanarak havadaki koku, is, duman, ya­ğ, toz gibi partikülleri elimine ederek, işletmelerin dışarıya saldıkları kirli, kötü kokulu ve ya­ğlı havayı arındırır. Örnek boya fabrikası vb.
Elektro filtreler iki akışlı elektrostatik kül tutuculardan baca gazındaki külleri elektrik alanından faydalanarak tutarlar. Kapalı bir gövde içerisinde teşkil edecek şekilde, sac levhalar yerleştirilmiştir.Bu levhalar arasında teller gerilmiştir. Her bir akış yarım toz tutucu olur. Her yarım toz tutucu için 380 V’luk DC akıma çeviren 225 kVA gücündeki bir transformatör redresör grubundan sağlanır. Elektrofiltredeki teller (-) elektrot, sac levhalar (+) elektrotlardır. Elektrotlara gerilim uygulanınca tellerden çıkan elektronlar yüksüz olan toz tanelerine çarparak onları (-) iyon haline getirirler. (-) yüklü tozlar, (+) yüklü elektronlar tarafından çekileceğinden toz taneleri sac levhalara yapışır ve gazdan ayrılır.Levhaları tozlardan silkelemek için kam düzeni vardır.Kam vasıtası ile plakalar belirli periyotlarda silkelenir. Kamlara bu hareketi elektrik motorları sağlar. Silkelenen küller elektrofiltre altındaki kül silolarına boşalır.İçerisindeki gaz ise cebri çekme vantilatörü vasıtasıyla 160 0 C civarında bacadan dışarıya atılır. Elektrofiltrelerin verimi yaklaşık %96’ dir. Ayrıca mutfak davlumbazı içinde paslanmaz çelikten yapılan filtreler emiş kanallarına doğru hareket eden alevlere karşı bir bariyer görevi görür.Bu filtreler pişirme işlemi sırasında oluşan büyük parçacıkların tutulmasın ı sağlarlar.Ama yağ parçacıkları,pişirme dumanı,yağ buharı ve kokunun tutulmasında etkili değildirler.Bu kirletici etkenler,kanallarda,fanlarda,binaların çatı ve yan duvarlarında birikebilirler.Bunlar son derece yanıcıdırlar ve sık sık yangınlara neden olabilirler.
Elektrostatik filtreler hava ısıtıcıları ile cebri çekme fanları arasına yerleşitirilir. Böylece baca gazlarının içerdiği uçucu küllerin, gaz kanalları ve fan kanatlarında oluşurabilece­ği yanmalar da önlenebilecektir.Filtreye yapılan parçacıklar, uygun zamanda temizlenir yeniden yerine takılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir